Plastová okna - jaké jsou důležité parametry?

Pokud se rozhodneme v novostavbě nebo i při rekonstrukci pro plastová okna, máme v podstatě na výběr ze dvou možností, jak je pořídit. Podívat se po eshopech a marketech, kde koupíme okna vyrobená v určitých normovaných velikostech, nebo poptat přímo u výrobce, který dodá plastová okna na míru. V obou případech potřebujeme vědět několik základních údajů. U eshopu nechceme koupit něco, co nebude vyhovovat, a při jednání s výrobcem zase nechceme vystupovat zcela neinformovaní, a dostat se tak do rizika, že nás "natáhne".

Když jen tak bez přípravy zašátráme v hlavě, vybavíme si, že se u plastových oken uvádí počet komor v profilu, možná ještě že existují trojskla vedle klasických dvojskel. Ale tím to tak hasne. Pročítáním diskusí a nasloucháním různým radám potom člověk snadno získá mylné informace, nebo někdy až vyložené bludy.

Jak se při výběru plastových oken vyhnout chybě?


Připomínáme dvě varianty, ze kterých si vybíráme - buď kupujeme okna hotová, nebo výrobci zašleme poptávku a ten nám plastová okna vyrobí na míru. V případě hotových oken nám mohou poradit třeba na prodejně, pokud je kupujeme v kamenném obchodě, nebo na eshopu. Automaticky se na to spolehnout je ale přece jen riziko.
Výrobce oken zase na druhé straně nemusí být úplně solidní (respektive celá řada menších firem opravdu není), může vám vnutit něco, co nechcete, nebo dokonce nedodat, co si objednáte.
Pokud máte možnost, aby Vám někdo zkušenější zkontroloval objednávku a na místě dodané zboží, neváhejte. Případy, kdy nesedí cena nebo typ objednaných oken, jsou spíš pravidlem, než výjimkou.

Jak uvažovat v prvním kroku?


Samozřejmě máte nějaký rozpočet a podle něj budete výběr přizpůsobovat. Víte, kolik nových oken do domu potřebujete, jaké jsou jejich rozměry. U hotových oken pak můžete zjistit prvotní cenový nástřel a mít první data ke zvážení.
Na celé řadě starších budov, které procházejí rekonstrukcí, uvidíte alarmující nešvar - stavební otvory původních oken velikostně neodpovídají levným plastovým oknům, která se prodávají hotová, takže následuje rozšiřování nebo dozdívání. Pokud si nechcete zničit historickou fasádu a na trvalo změnit vzhled domu (někdy budou proti i památkáři, a to nemusí být Váš dům vůbec památkově chráněný), jedinou rozumnou cestou jsou okna na míru. 
Stavební otvory ve historických budovách nejen že nebyly připraveny na dnešní ustálené rozměry oken, ale mohou být dokonce každý trochu jiný. Potom se už zakázkové výrobě nevyhnete.

Často diskutované parametry plastových oken


V některých parametrech plastových oken přímo najdeme určitá měřítka kvality. Překvapivě to ale nejsou ty, kde by to člověk čekal, nebo se jejich význam za posledních pár let trochu změnil.

Počet komor plastových oken


Dříve sloužil jako základní měřítko kvality. První modely plastových oken v devadesátých létech v profilu obsahovaly tři nebo čtyři komory, pět komor potom znamenalo vyšší kvalitu, cenu, hlavně kvůli lepším izolačním schopnostem. V honu na co nejvyšší počet komor začali někteří výrobci produkovat dokonce osmikomorové profily, ale jejich izolační vlastnosti objektivně nebyly o tolik lepší - někdy spíš naopak.

Součinitel prostupu tepla Uw


Mnohem důležitější, než počet komor, je u plastových oken součinitel tepelného odporu. Nebudeme ho tady příliš složitě vysvětlovat, důležité je, že čím je nižší, tím lépe okna izolují. Jeho hodnoty se mohou pochybovat u kvalitních oken mezi cca 1,2 pro pět komor s dvojsklem, až po cca 0,7 pro šest komor a trojsklo.
Součinitel prostupu tepla můžeme najít ve třech podobách
  • Ug pro zasklení okna
  • Uf pro rám a křídlo okna
  • Uw pro celé okno (pro nás nejdůležitější, nejvyšší vypovídací hodnota)

Stavební hloubka


Stavební hloubkou se u plastových oken rozumí šířka okenního rámu ve směru z místnosti ven. Široké okenní profily zpravidla (není podmínkou) mají lepší izolační schopnosti a jsou (opět není podmínkou) tužší a odolnější proti deformaci. To platí u oken určité standardní kvality. Široké profily nicméně mohou představovat překážku u renovace historických budov, takže se jejich rozměry ustálily někde kolem 70 - 80 mm, podle výrobce. Někdy je zvýšeného tepelného odporu dosaženo předsazením okenního profilu křídla, toto ovšem výrobci oken u svého zboží deklarují, protože se jedná o výhodu získání lepší izolace snadnou cestou.

Počet těsnění


Důležitější, než šířka rámu nebo počet komor, možná důležitější, než počet skel, je počet těsnění na profilu.
Do okenního rámu proniká dešťová voda, nebo kondenzovaná mlha, a je potřeba, aby tato voda bezpečně odtékala ven. Z tohoto důvodu je okenní rám provrtaný malou dírkou, kudy odtéká kondenzovaná voda, ale zároveň také určitá malá porce tepla z místnosti. Pokud má okenní profil dvě těsnění (jedná se tak o těsnění dorazové), studený vzduch proniká dírkou mezi ně.
Trojité těsnění, někdy popisované jako středové, tento problém řeší a nabízí mnohem efektivnější tepelnou izolaci. Kromě dvou těsnění na okrajích profilu obsahuje i jedno v jeho středu, takže prostor, kde se sbírá dešťová voda, a který je navrtán směrem z ulice, je stále kryt dvojitým těsněním od vzduchu v místnosti.




Řez plastovým profilem od výrobce Inoutic, který patří k absolutní špičce. Vidět jsou tři skla, mezi nimi dva zateplené rámečky. Lehce barevně odlišené jsou i tři těsnění, dvě dorazová a jedno středové.




Lepší představu dává tento nakreslený profil - opět se jedná o výrobce Inoutic. Červenou barvou jsou zvýrazněny kovové výztuhy rámu a křídla plastového okna, zelenou všechna těsnění. Podél skel se jedná o tzv. zasklívací těsnění, další tři jsou dorazové a středové.




Solidní prodejce nebo výrobce uvádí u plastových oken všechny důležité informace na jednom místě. Přidat může i doporučení - jestli je profil a vůbec celé okno vhodné například pro pasivní domy.

Žádné komentáře:

Okomentovat