Trojsklo a solární zisky

Rozšíření nabídky plastových oken s trojsklem a pokles jejich cen na jakousi rozumnou míru uvítala celá řada investorů, kteří mají na paměti tepelné úspory svého domu nebo obecně jakékoliv stavby. Po vyřešení prvních dětských nemocí těžších okenních křídel se chytřejším stavitelům nabídla technologie, jak docílit nízkých koeficientů tepelného prostupu i na oknech. V témže okamžiku se ovšem začaly objevovat i informace, že trojsklo není zdaleka tak ekonomickým řešením, a to kvůli nižšímu solárnímu zisku. Jak to tedy je?

V principu si můžeme položit několik otázek:

  • Jak významnou roli hrají solární zisky na tepelném komfortu v bytě (nebo v jiné nemovitosti, kde se řeší zateplení?)
  • Skutečně je rozdíl v tepelném zisku dvojskla a trojskla tak velký, aby bylo nutné ho řešit?
  • Je ekonomičtější dvojsklo, nebo alespoň na části oken?
  • Existuje i technicky pokročilejší řešení, které by spojilo výhody obou typů zasklení?

Jak chápat solární zisk?


Sluneční svit pronikající oknem do místnosti je zodpovědný za ohřívání předmětů. Ty vyzařují teplo v infračervené vlnové délce, které okenní sklo již celkem spolehlivě odrazí zpět do místnosti. Na stejném principu funguje běžný skleník, za sklem je prostě vždycky větší teplo, než venku před ním.

Problém běžných skleněných tabulí je (ověříte si při pohledu z boku), že jsou nazelenalé. Vyrobit čiré bezbarvé sklo je značně dražší proces a okenní tabule jsou proto lehce do zelena. Pokud ke dvěma skleněným tabulím přidáte do plastových oken (pozor, dřevěná okna jsou ten stejný případ) ještě jednu, množství slunečního svitu, které proniká do místnosti, měřitelným způsobem poklesne.

Jaké jsou hlavní argumenty proti běžnému trojsklu?


V zimě topíte méně, ale na podzim a na jaře, kdy by vám sluníčko místnosti vyhřálo, za trojsklem máte zimu, takže topíte déle. Alespoň takhle nějak argumentují odpůrci běžných trojskel. Mají pravdu? Ano, mezi slunečními zisky na dvojskle a trojskle skutečně existuje měřitelný rozdíl.

Velikost tepelných ztrát v čase, kdy se do oken neopírá sluníčko, tedy hlavně v noci, ale i za špatného počasí, nebo dokonce na oknech stíněných stromy a okolními budovami, nebo okny natočenými jiným, než jižním směrem, je ovšem nesrovnatelně vyšší.


  • Dvojsklo nebo dokonce stará špaletová okna mají při stejných rozměrech výrazně vyšší solární zisk
  • Významné solární zisky se nicméně omezují pouze na jižní fasádu, na okna nezastíněná stromy nebo okolní zástavbou, a to jen ve slunečné dny
  • Tepelné ztráty dvojskel v průběhu mrazivé zimní noci mnohonásobně překonávají hodnoty nižšího solárního zisku trojsklel během dne

Je tedy ekonomičtější dvojsklo, nebo trojsklo?


U montáže trojskel musíme zpravidla sáhnout hlouběji do peněženky, ale tím zvýšené náklady končí a korunky se pomalu začínají kutálet zpět do naší kapsy. Na všech fasádách, kromě slunci exponované jižní strany, je rozdíl tak markantní, že není vůbec o čem se bavit.

Citliví jedinci ovšem v místnosti zalité sluncem v předjaří nebo za slunečných podzimních měsíců skutečně pocítí za trojsklem určitý deficit tepla. Pokud se s určitým prodloužením topné sezóny směrem do jara a do podzimu nesmíříme, máme v zásadě dvě možnosti:

Trojsklo se zvýšeným solárním ziskem

Jak napovídá nadpis, výrobci plastových oken to nevzdali. Přece nenechají pochybovačné spotřebitele, aby se vraceli k levnějším dvojsklům, že.

Ale teď vážně. Existují speciální okenní tabule vyrobené z čirého skla, které není zabarvené do zelena, jak jsme si psali dříve. Plastová okna s trojsklem si tak uchovají své mimořádné izolační vlastnosti proti tepelným ztrátám, ale tepelný zisk je ekvivalentní k běžnému dvojsklu.

Druhou variantou je nástřik vnitřního skla kovovou vrstvičkou, která dále efektivně zvyšuje izolační vlastnosti okna a tím šetří další prostředky na topení.

Pokud ovšem o efektivním řešení problému s nižším solárním ziskem uvažujete, doporučujeme čiré trojsklo do těch oken, do kterých na jaře a na podzim skutečně svítí sluníčko. U ostatních nepoznáte rozdíl a snesou i o něco levnější, nazelenalé trojsklo.

Žádné komentáře:

Okomentovat